Overslaan en naar de inhoud gaan

Bloedinzameling

Verschillende bloedinzamelingen worden jaarlijks organiseerd samen met het Rode Kruis van Belgïe. De data en plaats worden gecommuniceerd via intranet te gepaste tijden.

Verantwoordelijke: Nicolas D’Heur - nicolas.dheur@health.fgov.be


Waarom doneren?  

Om mensen te helpen en levens te redden. Dagelijks hebben honderden mensen bloed, plasma of bloedplaatjes nodig. Bijvoorbeeld slachtoffers van een verkeersongeval, mensen die een operatie ondergaan, zwaar zieken... voor hen is het vaak een kwestie van leven of dood. Bloed geven is een vrijwillig en groot gebaar.

Alvast bedankt om zo talrijk op deze oproep te reageren!

 

Hoe doneren?  

voor het doneren

  • Informeer je leidinggevende voordat je je inschrijft. Op eenvoudig verzoek kan je een attest van deelname krijgen van de arts van het Rode Kruis.
  • is het aangeraden om de dag zelf voldoende te ontbijten, maar niet te vet te eten. Voor de bloedgift zelf kan je best ook wat water drinken.

tijdens het doneren

  • Je meldt je aan en vult een medische vragenlijst in.
  • Daarna ga je naar de arts. Hij overloopt de medische vragenlijst met jou en controleert je bloeddruk. Hij gaat na of je geschikt bent om vandaag bloed te geven. Het is namelijk mogelijk dat sommige aspecten je vandaag verhinderen om bloed te mogen geven, maar dat je dat morgen wel weer mag of omgekeerd. Aarzel dus niet om eventuele vragen te stellen aan de arts; het gesprek verloopt vertrouwelijk en de arts is gebonden aan zijn beroepsgeheim.
  • Daarna zal de afname gebeuren onder strikte hygiënische omstandigheden. Je hoeft niet te vrezen voor een risico op besmetting, omdat voor elke donatie steriel en uniek materiaal gebruikt wordt.

Na het doneren

  • krijg je een drankje en een koekje.
  • Om het herstel van je bloedvolume te bespoedigen, wordt aangeraden om veel te drinken, niet alleen onmiddellijk na de afname maar ook in de uren erna.
  • Vermijd extreme inspanningen na elke bloedgift.
  • In het laboratorium wordt bij elke bloedgift een bloedanalyse uitgevoerd. Als er een onregelmatigheid wordt vastgesteld, zal je op de hoogte worden gebracht.

 

Nog vragen?

kijk op de site de la Croix-Rouge voor meer info over bloed doneren.